Onderzoek: Autisme heeft ook voordelen

De volwassen mannelijke autist heeft een aantal afwijkende persoonlijkheidskenmerken die, anders dan vaak gedacht, juist heel positief kunnen uitpakken. Dat stellen psychologen en psychiaters in een artikel in het Tijdschrift voor Psychiatrie. Ze vergelijken daarin het temperament en karakter van een groep volwassen mannen met autisme – van klassiek autisme tot asperger en pdd-nos – met een groep ‘gewone’ mannen.

Autisten scoren anders op een aantal persoonlijkheidskenmerken: ze zijn doorgaans minder sociaal, nemen minder snel het heft in eigen handen en vermijden sneller risico’s en prikkels. Voor zover die trekken al bekend zijn, worden ze doorgaans negatief uitgelegd, zeggen de onderzoekers. Wie minder sociaal is, kan ook beter alleen functioneren. En wie minder snel het heft in eigen hand neemt, voegt zich sneller naar anderen en volgt orders op. “We kunnen niet allemaal leiders zijn en leiders hebben volgers nodig”, schrijven de psychologen.

Monotoon werk
Volgens jeugdpsychiater Pieter de Nijs van het Erasmus Medisch Centrum in Amsterdam, een van de auteurs, is die conclusie niet alleen bedoeld om eens iets aardigs te zeggen over autisten. “Als het gaat om bijvoorbeeld bemiddelen bij werk, dan kan het heel goed zijn erop te wijzen dat iemand weinig prikkels zoekt en dus het liefst saai en monotoon werk uitvoert, wat anderen sneller zullen laten liggen.” Over autisme bestaan nog steeds veel vooroordelen, zegt De Nijs. “Men denkt vaak dat deze mensen weinig contact maken. Maar dat is lang niet altijd zo, soms maken ze zelfs te veel contact.”

Ook voor bijvoorbeeld partners van mannen die op volwassen leeftijd de diagnose autisme krijgen, kunnen deze conclusies een uitkomst zijn. “Behalve erkenning is zo’n diagnose vaak iets waar men aan moet wennen. Je gaat je partner anders bekijken en voor de relatie is het goed als daar ook iets positiefs bij zit.”

Geldt niet voor vrouwen
Op twee punten is er geen verschil tussen autisten en anderen: beide groepen zijn even volhardend en hebben evenveel waardering voor de invloed van spiritualiteit.

Autisten verschillen overigens onderling sterk van persoonlijkheid. Ook gaan de conclusies niet op voor vrouwen, bij wie autisme waarschijnlijk anders uitpakt.